08
juli

Beursgang Fastned een feit

Vanochtend bereikte ons het persbericht dat er al enige tijd aan zat te komen. De Autoriteit Financiële Markten heeft op 7 juli jl. de prospectus van Fastned goedgekeurd, dat betekent dat vanaf 9 juli 2014 de eerste Fastned certificaten gekocht kunnen gaan worden door de mensen die zich vooraf hebben ingeschreven.

De prospectus van Fastned was het enige punt dat de beursgang van het bedrijf nog in de weg stond. Het document dat bijna onleesbaar is voor de normale mens is noodzakelijk bij een beursgang zelfs bij de NPEX. De NPEX is een digitale effectenbeurs voor bedrijven die nog te weinig waarde hebben voor een notering aan de NYSE/Euronext.

Enige tijd geleden was de voorinschrijving voor de eerste tranche certificaten reeds gestart en het bedrijf heeft afgelopen maand nog een lening van 2,5 miljoen gekregen voor de acceleratie van de uitrol van het snellaadnetwerk in Nederland. De middelen die vrijkomen door de verkoop van de certificaten zal ook gebruikt gaan worden om het netwerk verder uit te rollen.

Per 16 juli zal het certificaat voor iedereen beschikbaar worden. Fastned geeft zelf aan dat het een investering op de lange termijn is. Het bedrijf zal namelijk de eerste jaren geen winst maken en dus ook geen dividend uitkeren. Het rendement op de investering is sterk afhankelijk van de adoptie van de elektrische auto.

Met die adoptie van de elektrische auto gaat het steeds beter. Steeds meer autofabrikanten zetten de stap naar volledig elektrische auto’s. Zo maakte Audi laatst bekend dat het merk op termijn steeds meer elektrische modellen gaat produceren. Goed nieuws voor de heren van Fastned.

Toch blijft de vraag hoe veel mensen gebruik zullen gaan maken van de laadstations langs de snelweg. Al eerder was er een discussie over de haalbaarheid van de businesscase van Fastned. De bezoekers van het Tesla Motor Club forum zetten vraagtekens bij het afrekenmodel van Fastned en vroegen zich af of dit interessant genoeg was voor de eigenaar van een elektrische auto. Het thuis laden van de auto is namelijk vele malen goedkoper en met de technologische ontwikkelingen gaat het bereik van de elektrische auto alleen maar groter worden.

Uiteraard wensen wij Fastned veel succes de aankomende spannende periode en moet natuurlijk gaan blijken of de twijfels terecht zijn geweest. Meer informatie over de beursgang van Fastned kan gevonden worden op de website van het bedrijf.