21
oktober

Automatic, de tachograaf voor de leaseauto?

Enige tijd geleden ontwikkelde de startup Automatic labs een apparaatje genaamd Automatic. Dit apparaatje kan worden aangesloten op de meeste auto’s en inventariseert en analyseert het rijgedrag van de bestuurder.Al jaren worden auto’s uitgerust met boardcomputers. Maar meer informatie dan een gemiddeld verbruik en het aantal kilometer dat op de tank kan worden gereden, komt er niet uit het systeem. Daar zou veel meer mee gedaan kunnen worden, zou je zeggen. In hybride auto’s zie je wel steeds vaker betere informatie over het gebruik van de auto, hoeveel elektriciteit wordt geregenereerd bij het remmen bijvoorbeeld. Maar nog steeds is de informatie die wordt gegeven beperkt.

De auto’s worden uitgerust met computers maar deze worden niet tot de volledige potentie gebruikt. Als de fabrikanten het niet doen dan doen wij het wel, dachten ze bij Automatic. Het zou namelijk heel interessant zijn om het rijgedrag in kaart te brengen om zodoende ook aanwijzingen te kunnen geven hoe het beter kan. In dit geval is beter, een lager verbruik per km en milieuvriendelijker.

Hoe werkt Automatic?

Laten we eerst even kort uitleggen hoe Automatic werkt. In essentie verbind Automatic de auto met de smartphone. Dit gebeurt via de Automatic Link. Een plug die wordt aangesloten op dezelfde connector waarmee de monteur de foutmeldingen van de computer van de auto uitleest. Door de link te plaatsen kan er een verbinding worden gemaakt tussen de auto en de smartphone. Door de combinatie van de GPS van de smartphone en data uit de computer van de auto kan het rijgedrag in kaart worden gebracht.

Automatic Link

De app op de smartphone analyseert het rijgedrag en geeft tips om het brandstofverbruik te optimaliseren. Dit kan zijn door aan te geven dat rustig wegrijden bij het verkeerslicht veel in verbruik kan schelen. Tevens logt de app alle ritjes die worden gemaakt met de auto. Per rit wordt aangegeven wat het gemiddeld verbruik is, hoe lang er over het traject is gereden. Hoe vaak er hard is geremd en hoeveel minuten er boven de maximum aangegeven snelheid is gereden en hoeveel deze rit aan brandstof heeft gekost. Uiteindelijk leiden al deze factoren tot een score.

Uiteindelijk resulteert de score van alle ritten per week in een overall score die weer vergeleken kan worden met scores van voorgaande weken. Door dit in een spelvorm te gieten denkt Automatic dat gebruikers eerder geneigd zijn om het nieuwe rijgedrag zich eigen te maken.

Altijd op de hoogte over de locatie van de auto

Aangezien de app aangesloten is op de computer van de auto zal deze ook, tot op zekere hoogte, de foutmeldingen uitlezen. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om een eerste diagnose van het probleem zelf te doen. Waarna de monteur juist kan worden ingelicht of zelf het probleem worden opgelost. Een andere functionaliteit die de applicatie heeft is dat ten alle tijde de plek van de auto bekend is bij de app. Ben je vergeten waar de auto geparkeerd staat dan kijk je gewoon even in de app.

Automatic App

Op de voet gevolgd door de werkgever

Hoeveel mensen gebruik zullen gaan maken van Automatic, dat vragen we ons af. Het zullen vooral de liefhebbers zijn en de automobilisten zijn die nu al heel bewust rijden. Dit zullen er waarschijnlijk wel steeds meer worden als de benzine prijs blijft stijgen. Voor werkgevers is het natuurlijk wel interessant om een dergelijk systeem in te laten bouwen in het gehele wagenpark. Hierdoor wordt het mogelijk om continu de auto’s te volgen en het rijgedrag van de leaserijders in kaart te brengen. Leaserijders staan er niet echt bekend om, dat ze er een zuinige rijstijl op nahouden.

Leasemaatschappijen, wagenparkbeheerders en werkgevers proberen de leaserijder bewuster te laten rijden en Automatic zou ze daar mee kunnen helpen. Stel je voor dat een Leasemaatschappij aangeeft dat er bijvoorbeeld een minimaal aantal punten moet worden behaald per maand, anders wordt de volgende keer het te besteden leasebudget minder. Of als er niet bewust wordt gereden er een maximum aan brandstof voor privé-gebruik mag worden besteedt. Dit soort eisen kan een leasemaatschappij op dit ogenblik niet stellen omdat er niet bewezen kan worden. Met Automatic wordt dit allemaal wel mogelijk.

Voorlopig hoeft de Nederlandse leaserijder zich nog geen zorgen te maken. Automatic is alleen nog maar leverbaar in de US. Maar het bedrijf is druk bezig om het product ook aan te passen voor de andere markten waaronder ook de Europese. De Link en de App kosten in totaal $ 99,- en het is nog niet bekend wanneer deze ook in Nederland beschikbaar wordt.