21
februari

ANWB stapt ook in Telematica en noemt het de ‘Connected Car’

In ons artikeloverzicht van week 6, hebben we al aandacht besteed aan Telematica en de Driessen dealergroep. Gisteren lazen wij het nieuws dat de ANWB binnenkort een soortgelijke oplossing gaat testen onder 1.000 leden genaamd de ‘connected car’. Volgens de beschrijving wordt een dongle aangebracht onder de stuurkolom die alle data verzamelt en via je smartphone inzichtelijk maakt. Hmm waar hebben wij dit eerder gehoord?

De beschrijving die ANWB gebruikt deed ons direct denken aan Automatic. De smartphone app, die door middel van een dongle, data verzamelt over je auto. Wij schreven hier vorig jaar al een uitgebreid artikel over Automatic, en noemde het toen gekscherend de tachograaf van de toekomst. Op dat moment was de app nog niet beschikbaar voor de Europese auto en vroegen wij ons af waarom. Dit zouden toch functionaliteiten moeten zijn die geïntegreerd zitten in een boordcomputer, maar de fabrikanten willen hier nog niet aan.

Kort gezegd, registreert de app via de dongle het rijgedrag en het gebruik van de auto. Daarbij leest het ook nog eens foutmeldingen van de auto uit en in combinatie met de dataverbinding en gps van de telefoon wordt locatie, snelheid en eventueel andere variabelen geregistreerd. In de basis is Automatic een erg interessant product, want hoe meer data je beschikbaar hebt, des te beter kunnen er beslissingen worden genomen omtrent rijgedrag. Daarbij kan de app ook nog eens tips geven om bijvoorbeeld zuiniger te rijden.

Dit alles is natuurlijk erg interessante data voor de bestuurder, maar als dit bij een grotere groep wordt gedaan, dan is de data die hiermee wordt gewonnen ook erg interessant voor partijen zoals de ANWB. Hiermee kan de ANWB bijvoorbeeld in de toekomst uitspraken gaan doen over het rijgedrag van de Nederlanders. Nu heeft de ANWB aangegeven dat het deze data niet gaat vermarkten en dat het op beveiligde server wordt geplaatst, maar vraag je eens af wat er gaat gebeuren als deze data bijvoorbeeld beschikbaar wordt voor een verzekeraar?