04
oktober

€ 5.000,- boete bij onvolledige ritregistratie

Een boete van maximaal € 5.000,- kan worden opgelegd als wordt geprobeerd onder bijtelling uit te komen. 

Auto’s van de zaak die maar 500 km per jaar voor privé doeleinden worden gebruikt daar hoeft geen bijtelling over betaald te worden. Zaak is wel dat er dan een sluitende ritregistratie moet worden overlegd bij de belastingdienst. Indien er een onvolledige rittenregistratie of een onjuiste wordt aangeleverd kan een boete worden opgelegd.

In een recente zaak ging het om een berijder die had aangegeven minder dan 500 kilometer te hebben gereden in het afgelopen jaar. De Belastingdienst had bewijs dat de auto op plekken was gesignaleerd die niet in de rittenregistratie waren opgenomen. De berijder kon deze argumenten niet weerleggen en ging naar huis met een boete van 100% van de nageheven belasting.

Hoe de belastingdienst aan deze informatie komt is als volgt: De KLPD zet zogenaamde Automatic Number Plate Recognition (ANPR) camera’s in om te kijken of er op bepaalde kentekens nog boetes openstaan en of belastingschulden. De Belastingdienst heeft een overeenkomst met de KLPD dat het deze data ook mag gebruiken. Deze data wordt onder andere ingezet om te achterhalen of de registratie van de ritten van de auto van de zaak wel volledig zijn ingevuld. Om te voorkomen dat door een onvolledige ritregistratie een boete wordt opgelegd.

Om te voorkomen dat aan het eind van het jaar ineens nachten moet worden doorgewerkt om een sluitende rittenregistratie aan te leveren bij de belastingdienst. Kan een riteregistratiesysteem worden ingebouwd in de auto. Deze houdt automatisch bij waar de auto is geweest op basis van GPS signalen. Deze ritten worden dan omgezet tot een ritregistratie die aangeleverd kan worden bij de belastingdienst als bewijsvoering.