27
oktober

De drie mooiste autoroutes van Nederland om te genieten van de Indian Summer

Af en toe heb je van die dagen in de herfst dat het zonnetje schijnt, de temperatuur goed is en de blaadjes aan de bomen zulke mooie kleuren aannemen, dat het eigenlijk zonde is om er niet op uit te trekken. Een ideaal moment om eens de auto te pakken om een rondje te gaan rijden en al dit moois te aanschouwen. Want waar betaal je anders die bijtelling voor. 

Uiteraard kan je er gewoon op uit trekken maar misschien is het leuker om eens een route te pakken. Bijtellingsblog zet de mooiste Indian Summer autoroutes op een rijtje voor je:

Herfst Hoge Veluwe

Indian Summer op de Veluwe

Geen betere en mooiere plek om te beginnen dan op de Veluwe. Alleen al als je de A1 richting Apeldoorn neemt, rijd je door de mooiste landschappen en met de meest uiteenlopende kleuren. Ga net voor Apeldoorn de snelweg af en neem de A50 richting Eerbeek. Dit pittoreske plaatsje is ook het start- en het eindpunt van de route.

De route brengt je langs Arnhem, Ede, Lunteren en Apeldoorn en zo over Park de Hoge Veluwe. Er kunnen tijdens de route uitstapjes worden gemaakt naar Paleis ’t Loo en Radio Kootwijk. Laatstgenoemde is een radiotelegrafisch zendstation wat een groot gedeelte van de vorige eeuw is gebruikt om contact te leggen met de overzeese gebieden. Ligt midden in het bosrijke gebied van Kootwijk. Vlak voor Paleis ’t Loo ligt het hoogtepunt van de route op de Torenberg. De totale route bedraagt 131 km en kan goed in een dag worden gereden, zeker als er onderweg wordt gestopt voor de lunch en een kop koffie.

Kijk hier voor de volledige routebeschrijving.

Sallandroute Herfst

Heerlijk nazomeren op de Sallandroute

Niet heel ver van de Veluwe ligt de mooie streek genaamd Salland. Salland staat bekend om de Sallandse heuvelrug, stuwwallen die zijn ontstaan door het verschuiven van grote massa’s ijs tijdens de voorlaatste ijstijd. Het ijs bracht ook leem en stenen mee uit Scandinavië welk nog steeds terug te vinden zijn. De Sallandroute start in de Hanzestad Deventer en eindigt in een eveneens bekende Hanzestad genaamd Zwolle. Onderwijl worden de plaatsen Raalte, Olst, Heerde en Wapenveld aangedaan.

Na de start aan de rand van Deventer wordt in de richting van Raalte gereden. Alwaar de route weer teruggaat naar Deventer om de rest van de route over de uiterwaarden van de IJssel te rijden. Tijdens de rit kan even van de route afgeweken worden en verschillende landgoederen worden bezocht. Wat helemaal mooi is om deze route in alle vroegte te rijden en te genieten van de douw die boven de velden hangt langs de IJssel hangt.

De hele route kan hier gevonden worden.

Invallende herfst Mergelland

Herfst in het Mergelland

De laatste van de drie routes ligt een stukje zuidelijker. In Limburg wel te verstaan. Het mergelland, zoals de naam al zegt bekend om het krijtgesteente mergel, beslaat een groot gedeelte van Zuid-Limburg. Dit heuvelachtige landschap is getekend door de mergelwinning die hier heeft plaatsgevonden. Hierdoor zijn de zogenaamde mergelgroeven ontstaan. Die in de volksmond bekend staan als de mergelgrotten van Limburg.

De route start en eindigt in Beek net onder de rook van Geleen. De eerste plaats die wordt aangedaan is Valkenburg. In Valkenburg zijn verschillende attracties zoals de ruïne van het kasteel op de Heunsberg, de gemeentegrotten en de Wilhelminatoren. Laatstgenoemde staat garant voor een schitterend uitzicht over de invallende herfst in het mergelland. De route brengt je verder langs Cadier en Keer, Gulpen, het drielandenpunt en Klimmen. Gulpen ligt zo halverwege de route van in totaal 132 km en geeft daarom mooi de gelegenheid voor een bezoek aan de Gulpener bierbrouwerij.

Doordat het Mergelland bestaat uit allemaal kleinere weggetjes en de route ook verschillende leuke detours kent, is het aan te raden om hiervoor minimaal een dag uit te trekken. De route kan hier gevonden worden op Google Maps.

Op zoek naar meer leuke autoroutes? Kijk dan ook eens naar het artikel over de mooiste autoroutes voor in de lente.